top of page

Tolken kan använda och läsa av matematiskt språk. Tolken kan även översätta mellan matematiskt språk och naturligt språk. 

Uppgift:

Spionleken 
Nedan finns en pdf-fil som kan laddas ner och skrivas ut. Klipp ut alla korten och leken är färdig att lekas. I pdf-filen finns totalt 54 kort med matematiska begrepp. På ena kortet står det matematiska begreppet och på det andra kortet står begreppet förklarat på naturligt språk.

Lek i helklass: Dela ut ett kort var till alla eleverna. Eleverna får därefter cirkulera runt i klassrummet. När de möter en kamrat får de läsa upp vad som står på kortet. Efter de har läst på korten är deras uppgift att antingen förklara innebörden av det matematiska begreppet som kamraten läste eller lista ut vilket matematiskt begrepp som söks. Detta beror på om kamraten har ett kort med ett matematiskt begrepp, eller kort där begreppet står förklarat på naturligt språk. Om båda eleverna klarar detta så byter de kort och letar efter en ny kamrat att läsa för. Om båda / någon inte klarar uppgiften letar man efter en ny kamrat utan att byta kort. 

Enskilt arbete eller arbete i par: Korten kan även användas som extramaterial enskilt eller i par (som memory) för att öva på matematiska begrepp. 

 

Öva mer:

Utelek med ordningstal 
 
Sätt ut tio koner med en meters mellanrum. Leken går ut på att eleverna ska lyssna till kommandon som se ska följa. Detta för att öva på ordningstalen. Efter varje kommando ska eleverna gå tillbaka till utgångspunkten, startlinjen, som är placerad en meter bakom den första konen. Startlinjen kan markeras med ett hopprep eller likande. 
1. Gå myrsteg till den första konen
2. Hoppa som en känguru (jämfota) till den andra konen
3. Gå baklänges till den tredje konen
4. Gå som en robot till den fjärde konen
5. Gå i sidled till den femte konen
6. Rör dig som en apa till den sjätte konen
7. Dansa till den sjunde konen
8. Gå med jättekliv till den åttonde konen
9. Mät hur många steg det är till den nionde konen
10. Spring till den tionde konen
Positionsspelet
Positionsspelet spelas i par och låter eleverna träna på ental-och tiotals placering samt värde. Man turas om att slå tärningen. Man får själv välja på vilken plats (ental- eller tiotalsplatsen) som man vill placera talet som tärningen visar. Nedan finns två versioner av spelet bifogade - antingen vinner personen med minst tal eller personen med störst tal.

© Sofia Brigghamn & Jessica Olsson 
(All character pictures are created & owned by Phillip Martin - used with permission)

bottom of page